JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Raaka-ainenäyte säilörehusta kannattaa! Näin optimoit erityisesti märehtijöiden ruokintaa analytiikan avulla

Raaka-ainenäyte säilörehusta kannattaa! Näin optimoit erityisesti märehtijöiden ruokintaa analytiikan avulla

Sidebar Image

Raaka-ainenäyte säilörehusta on rehunteon yhteydessä otettu näyte niitetystä rehukasvustosta. Sillä pyritään saamaan tietoa tulevasta säilörehusta, mikä on ensisijaisen tärkeää erityisesti märehtijöiden ruokinnassa. Analyysin avulla voitkin suunnitella tarkasti jo etukäteen sisäruokintakautta ja puuttua ajoissa mahdollisiin säilörehussa ilmeneviin ongelmiin!

Raaka-ainenäyte säilörehusta antaa tarkkaa tietoa sisäruokintakauden suunnitteluun

Vastaako ruokintasuunnitelma rehun laatua? Jos ruokintasuunnitelmaa ei ole päivitetty vastaamaan syöttöön tulevan rehun laatua, perustuu eläinten ruokkiminen arvailuun. 

Raaka-ainenäyte säilörehusta antaa tarkkaa ennakkotietoa sisäruokintakauden suunnitteluun ja mahdollistaa ruokinnan optimoinnin. Raaka-aineanalyysista on hyötyä erityisesti silloin, kun säilötään suuria säilörehumassoja, koska koko rehuerää edustavien rehunäytteiden otto isoista laakasiiloista voi olla hankalaa. 

Raaka-ainenäyte tulisi ottaa jokaisesta sadosta! Koska valmiista säilörehusta voi ottaa näytteen vasta, kun säilönnästä on kulunut vähintään neljä viikkoa, ei kaikista säilörehueristä välttämättä ole analyysitietoa sisäruokintakauden alussa. Rehun raaka-ainenäytteet helpottavatkin rehuerien syöttöjärjestyksen laatimista ja kokonaisennakointia! 

Analyysien ansiosta voit vaikuttaa seuraaviin satoihin hyvissä ajoin

Suuren ja laadukkaan sadon pohjalla on tietenkin aina huolellinen viljelysuunnittelu. Viljavuusnäytteet kannattaa ottaa mahdollisimman laajoina, sisältäen myös hivenaineiden analyysit, jolloin pystytään varmistamaan nurmikasvuston kokonaisvaltainen ravinnetarpeen tyydyttäminen. Myös raaka-ainenäytteiden tulosten avulla voidaan vielä jossain määrin vaikuttaa toisen ja mahdollisen kolmannen sadon laatuun esimerkiksi optimoimalla lannoitusta.

Tutkimme raaka-ainenäytteestä mm. kuiva-aineen, valkuaisen, tuhkan, rehuarvot ja kuidun. Tuoreesta näytteestä voidaan tutkia myös kivennäisiä. Koska D-arvo laskee vauhdilla nurmen ikääntyessä, kertoo säilörehun raaka-ainenäytteen analyysi tärkeää tietoa optimaalisesta niittoajankohdasta.

Lue myös: Hivenanalyysit antavat tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn

Arvioi säilönnän onnistumista ja selvitä ongelmakohdat

Onnistuiko säilörehun säilöntä? Tätä kannattaa tutkia seuraamalla esimerkiksi rehun energia-arvojen muutosta vertaamalla raaka-ainenäytteen ja valmiin säilörehun analyysituloksia toisiinsa. Tuoreesta näytteestä voidaan tutkia myös kivennäiset, joiden tulokset ovat suoraan verrannolliset säilörehunäytteiden kivennäistuloksiin. 

Mikäli valmiin säilörehun energia-arvo on vähentynyt raaka-ainenäytteeseen verrattuna, on kysymyksessä todennäköisesti säilönnällinen ongelma. Rehun energiaa ja valkuaista menetetään haitallisen käymisen seurauksena. Tällöin tulee jatkossa kiinnittää erityistä huomiota säilöntäaineen valintaan ja rehunkorjuun prosessiin.

Näin varmistat raaka-ainenäytteen luotettavuuden:

  1. Ota raaka-ainenäyte ennen säilöntäaineen lisäämistä

Säilöntäaine saattaa aiheuttaa epäluotettavia mittaustuloksia. Kun otat raaka-ainenäytettä, ota se siis ehdottomasti ennen säilöntäaineen lisäämistä! 

 

  1. Huolehdi kesäkeleillä näytteen nopeasta toimituksesta 

Kun lähetät tuoreen rehunäytteen analysoitavaksi kesäkeleillä, muista huolehtia näytteen nopeasta toimituksesta. Näytteen lämpeneminen vaikuttaa analyysituloksiin heikentäen ainakin valkuais-, kuitu- ja sokerituloksia. Tätä voit välttää viilentämällä näytteen ensin jääkaapissa ja käärimällä sen tämän jälkeen esimerkiksi sanomalehteen ennen postittamista. Lähetä näyte alkuviikosta ma-ke!

 

  1. Postita rehunäyte asiakaspalautuksena sopimusnumerolla 601255

Lähetä rehunäyte asiakaspalautuksena (sopimusnumero 601255). Näin posti kuljettaa lähetyksen seuraavaksi aamuksi perille Mikkelin laboratorioomme. Lämmennyt näyte alkaa nopeasti pilaantua, joten huolehdi, ettei näyte jää pidemmäksi aikaa postin huomaan.

Tilaa rehunäytepussit täältä!

Tähtäimessä mahdollisimman suuri ja laadukas sato? Muista myös nämä:

Viljavuustutkimukset hyvän kasvukunnon pohjana

Viljavuustutkimus on edullinen keino selvittää maan kasvukuntoa laajemmin. Mitä jos ottaisitkin seuraavalla kerralla laajemman hiveniä sisältävän paketin, selvittäisit lohkojesi ravinnereservien tilanteen tai tutkisit kokonaisvaltaisesti kasvukuntoa kattavalla NIR-analyysilla? Analyysien avulla voit mahdollisesti ratkaista peltojesi kasvukuntoa rajoittavia tekijöitä. Joskus näytteenotto tiheämmällä aikavälillä voi myös olla tarpeen.

 

Kasvianalyysi mahdollistaa kohdennetun lannoituksen

Hyvissä ajoin ennen niittoja kannattaa harkita kasvianalyysin teettämistä. Yaran tuottama Megalab™-suositus antaa yksityiskohtaiset toimenpide-ehdotukset kunkin ravinnepuutoksen hallintaan, jonka avulla ehdit reagoida esimerkiksi lehtilannoituksin hyvissä ajoin ennen niittoa. Muuttuvat sääolosuhteet voivat nopeasti muuttaa ravinteiden määrää ja saatavuutta pellossa.

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

 

Analysoimme säilörehun raaka-ainenäytteet nopealla NIR-analyysimenetelmällä. Eurofins Viljavuuspalvelun kalibroinnin tausta-aineisto on kattava, minkä ansiosta voimme analysoida monenlaisia tuoreita näytteitä luotettavin tuloksin. Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat myös laajasti akkreditoituja.