JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Peltojen lannoitus: Perkkiönmäen maatilalla lannoitetaan kiertotalouden tuotteilla – pohjalla luotettava analytiikka

Peltojen lannoitus: Perkkiönmäen maatilalla lannoitetaan kiertotalouden tuotteilla – pohjalla luotettava analytiikka

Sidebar Image

Kotitilansa isännäksi vuonna 2003 siirtynyt Turkka Salmi on viime vuosina uudistanut tilansa viljelytapoja. Muun muassa lannoitteiden korkeat hinnat ovat saaneet miettimään muita peltojen lannoitustapoja ja myös ympäristöajattelu on tullut yhä voimakkaammin tilan toimintatapoihin. Nyt 250 hehtaaristen viljelysmaiden ja 250 hehtaarisen metsäalan lannoituksessa hyödynnetäänkin paljon kiertotalouden keinoja. Kustannustehokkaan lannoittamisen löytämisessä apuna toimii maatalouden luotettava analytiikka!

Analytiikka tärkeänä pohjana kiertotaloustuotteiden käytössä 

Pöytyällä sijaitsevaa Perkkiönmäen tilaa luotsaa agrologi Turkka Salmi, joka aloittaa viljelystrategiansa aina vesitaloudesta. Sitten huolehditaan kalkituksesta ja maan rakenteesta. Satoa tilalla saadaan mm. rukiista, vehnästä, ohrasta, herneestä ja rapsista. Viljelykierto pitää maan perusasiat kunnossa, mutta myös lannoituksella on tärkeä rooli optimaalisen kasvun varmistamiseksi. Tällä tilalla peltojen lannoitus onkin tiiviin kehityksen kohteena.

– Kiristyneiden kustannuspaineiden myötä ollaan enenevissä määrin käytetty eläinten lantaa, kuten sian lietettä ja broilerinlantaa, sekä muita kiertotalouden tuotteita, kuten biolaitosten mädätteitä ja lietteitä. Paikallisen lämpölaitoksen sivuvirtoja puolestaan on käytetty metsän lannoituksessa, Salmi kertoo.

Uusien optimaalisesti toimivien lannoitusaineiden löytämisessä Salmi nojaa vahvasti  maatalouden analytiikkaan. Esimerkiksi terästeollisuuden sivutuotteista saatavan kalkitusaineen käytössä on tutkittu, kuinka se on vaikuttanut hivenravinteiden saantiin.

– Analytiikalla etsimme hyötytehokkuutta, ettei lannoiteta turhaan liikaa ja että saadaan mahdollisimman edullisilla kustannuksilla tuotettua mahdollisimman korkea sato. Analytiikan avulla pyritään optimoimaan kiertotaloustuotteiden, lietteiden ja mädätteiden käyttöä, Salmi selittää.

Perkkiön tila on myös yksi neljästä maatilasta, joilla vertaillaan neljää erilaista lannoitetta yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutin kanssa. Vertailua tehdään lohkoilta otettujen maanäyteanalyysien avulla, joista saadaan luotettavaa tietoa mm. maan ravinteista.

Lue myös: Laaja viljavuustutkimus antaa tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn 

Tutkimus aina uusista lohkoista ja tuotteista – sekä tietysti tuloksista

Tila on ympäristösitoumuksen piirissä, joten tukiehtojen mukaiset viljavuusnäytteet otetaan viiden vuoden välein. Analytiikkaa käytetään tilalla kuitenkin paljon tiheämmin parhaan kasvutuloksen saamiseksi: silloin kun lannoituskiertoon on tullut mukaan uusia kiertotalouden lannoitustuotteita, kuten biokaasulaitosten typpivesiä ja konsentraatteja, sekä silloin, kun viljelyyn on tullut uusia lohkoja. Analytiikkaa käytetään myös ympäristöstä huolehtimisen tueksi.

– Ympäristökulmat ovat nyt olleet toista vuotta hyvin tärkeitä ja pyrimme mahdollisimman ekologiseen viljelyyn: esimerkiksi kuivurin lämmönlähteenä käytetään haketta. Eurofins Viljavuuspalvelun analytikasta ollaan myös käytetty lisäksi tuhka-analyysia hiilensidonnan seurantaan, Salmi kertoo.

– Jos viljeltäväksi tulee uusia lohkoja, otetaan niistä aina viljavuusnäyte. Pyrin saamaan maan viljelykuntoon heti, kun mahdollista. Sitten otetaan myöhemmin näyte siitä, kuinka paljon lannoitustoimista tuli vastetta, Salmi avaa.

Viljavuuspalvelun analyysien perusteella viljelijä saa kalkitussuosituksen sähköisesti Tuloslaariin, josta ne voi siirtää taasen suoraan viljelysuunnitteluohjelmiin. Suunnitteluohjelmat myös muistuttavat, jos viiden vuoden raja edellisestä näytteestä alkaa lähestymään.

– Tulokset ovat helposti tulkittavassa muodossa. Siirrän ne sitten Tuloslaarista viljelysuunnitelmaan sähköisessä muodossa. Analyysien tilaus Viljavuuspalvelulta on myös selkeää, kun näyttöönotto-ohjeet ja Postin postitustarrat tulevat näyterasioiden mukana. Rasioita saa myös maatalouskaupoista helposti, Salmi kiittää.

Lue myös: Ongelmia hivenravinteissa? Näin ravinnepuutos oireilee eri kasveissa 

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.