JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Aperehun NIR-analyysi antaa tärkeää tietoa terveellisen ruokinnan varmistamiseksi

Aperehun NIR-analyysi antaa tärkeää tietoa terveellisen ruokinnan varmistamiseksi

Sidebar Image

Aperehu eli seosrehu on syytä analysoida reseptin muuttuessa ja seokseen käytettävien rehuerien vaihtuessa. Asiantuntijamme Virpi Saksa muistuttaa, että analyysilla voidaan varmistaa eläinten terveyttä ylläpitävä ruokinta ja sitä kautta liha- tai lypsykarjatilan tuottava toiminta. 

Aperehun analyysilla voidaan selvittää ruokinnalliset arvot ja tasalaatuisuus

Aperuokinta on hyvä tapa lisätä tehokkuutta karjatilojen toiminnassa, mutta sen tyypillinen haaste on tasalaatuisuuden saavuttaminen. Vaikka eri komponenteista koostuva aperehu pyrittäisiin sekoittamaan mahdollisimman homogeeniseksi, se ei aina onnistu. 

Komponenttien lisäysjärjestys apevaunuun sekä apevaunun tekniset ominaisuudet vaikuttavat seoksen tasalaatuisuuteen. Joskus ape voi myös lajittua ruokintapöydällä eläinten valikoidessa itselleen mieleisimpiä suupaloja. Kaiken suurin vaikutus appeen ruokinnallisiin arvoihin on kuitenkin käytetyillä komponenteilla. 

– Säilörehua on kovin monenlaista, kuten rehuviljaakin. Esimerkiksi appeessa käytetyn säilörehun kuiva-ainepitoisuuden muutos pitää huomioida appeen reseptissä, jotta ruokinnallinen vaikutus pysyy samana. Appeen pääkomponenteista kannattaa teettää myös yksittäiset rehuanalyysit, jollon rehuarvolaskenta appeelle on mahdollisimman tarkka, Saksa neuvoo.

Aperehuanalyysi on tärkeä apuväline ruokinnan suunnitteluun. Valmiista appeesta tehdyn analyysin avulla tarkistetaan, onko appeella toivotut rehuarvot. Ellei tiedetä, millaisella rehulla eläimiä ruokitaan, pelataan arpapeliä, jolla voi olla dramaattinen vaikutus eläinten terveyden ja tuottavuuden kautta tilan talouteen. 

– Jos ape on huonompaa kuin on kuviteltu eikä siinä esimerkiksi ole riittävästi valkuaista, lihakarjan päiväkasvu tai lypsykarjan maitomäärä alenevat. Voi myös olla, ettei väärin ravittuja eläimiä saada tiineeksi halutussa aikataulussa ja poikiminen viivästyy, Saksa sanoo.

Lue myös: Säilörehun laatu vaikuttaa karjatilan tuottoon sekä kuluihin – laatu kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti

NIR-analyysi on nopea tapa tutkia aperehun koostumus

Nykyään aperehun analysointiin käytetään NIR-tekniikkaa, joka on monella tavalla tehokkaampi tapa kuin aiemmin ainoana analysointimenetelmänä käytössä ollut kemiallinen määritys. 

– NIR-analyysi tehdään lähi-infrapunasäteellä toimivalla mittalaitteella. Näyte kuivatetaan ensin kuivausuunissa ja jauhetaan myllyllä, minkä jälkeen jauhettua näytettä laitetaan lasipurkkiin. Mittaustulokset saadaan NIR-laitteesta tulevien, näytteen läpi kulkevien valonsäteiden avulla, Saksa kertoo. 

– NIR-analyysilla saadaan heti kokonaiskuva näytteestä eikä kaikkia komponentteja tarvitse analysoida erikseen. Yhdellä skannauksella saadaan paljon tietoa ja tulokset valmistuvat nopeasti. Mikäli asiakas on ilmoittanut näytesaatteella appeen koostumuksen esimerkiksi kiloina, saamme laskettua energia- ja valkuaisrehuarvot, jotka ovat ruokinnan suunnittelussa erinomaista tietoa. Mitä tarkemmin lähtötiedot, kuten säilörehun kasvilajit ja korjuuajankohta, on ilmoitettu, sitä paremmin lasketut rehuarvot kuvaavat apetta. Analyysiin voidaan yhdistää kivennäis- ja hivenainemäärityksiä, jolloin appeesta saadaan kattavat tiedot, Saksa jatkaa. 

Katso NIR-analyysipakettien sisällöt tästä

Aperehunäytteitä voi lähettää ympäri vuoden

Aperehuja analysoidaan ympäri vuoden! Erityisesti silloin, jos havaitaan ongelmia karjan hyvinvoinnissa tai tuottavuudessa, aperehu on syytä tutkia.

Toimi aperehun näytteenotossa näin: 

  • Tilaa rehunäytepussit täältä.
  • Pakkaa osanäytteet mahdollisimman ilmatiiviisti suoraan näytepussiin. Muiden rehunäytteiden otossa käyttökelpoinen ohje ottaa osanäytteitä puhtaaseen ämpäriin ja sekoittaa ne ei ole pätevä appeelle. Jos appeen osanäytteitä laitetaan ämpäriin, saattaa käydä niin, että painavammat tai pienikokoisimmat osaset painuvat ämpärin pohjalle eivätkä tule riittävissä määrin analyysinäytteeseen. 
  • Kun haluat selvittää, tekeekö apevaunu tasalaatuista seosta, lähetä tutkittavaksi kaksi näytettä samanaikaisesti: yksi ruokintapöydän alkupäästä ja toinen loppupäästä heti appeen jaon jälkeen otettuina.
  • Kun haluat selvittää, lajittuuko ape ruokintapöydällä, lähetä tutkittavaksi kaksi näytettä samanaikaisesti: yksi näyte ruokintapöydältä heti appeen jaon jälkeen ja toinen, kun 75 % appeesta on syöty.
  • Jos säilörehusta on jo otettu näyte, voit hyödyntää sitä osana aperehuanalyysin rehuarvolaskentaa ilmoittamalla näytenumeron tai näytteen nimen, jolla se on analysoitu.
  • Tilaa märehtijöiden rehuanalyysit täältä.

Eläinten hyvinvointikorvauksen haku on auki tammikuussa 2024

Hyvinvointikorvauksen hakemiseen tarvitaan eläinryhmäkohtainen ruokintasuunnitelma, joka perustuu rehuanalyyseihin. Muistathan siis teetättää rehuanalyysit ajoissa alkuvuonna tehtävää hakemusta varten! Työntekijämme tutkivat sinunkin näytteesi ammattitaitoisesti. 🌱