JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Maaperän seuranta -toimenpiteen ABC – näin valitset analyysivaihtoehdoista omalle pellollesi parhaan

Maaperän seuranta -toimenpiteen ABC – näin valitset analyysivaihtoehdoista omalle pellollesi parhaan

Sidebar Image

Kerroimme aiemmin, kuinka uudistuneen Ympäristökorvauksen vapaavalintainen -toimenpide ‘Maaperän seuranta’ täytetään kokonaisvaltaisella maa-analyysilla tai yhdistelemällä eri analyyseja. Maaperän seuranta- toimenpiteen analyysit antavatkin tarkkaa tietoa avuksi sadon maksimointiin. Mutta mikä analyysi kannattaa valita juuri sinun pellollesi? Entä milloin ja miten näyte analyysin kannalta on paras ottaa? Tässä jutussa asiantuntijamme Venla Jokela vastaa näihin kysymyksiin!

Näytteenotto normaalien viljavuustutkimusten mukaisesti

Kun otat näytteet keväällä ennen kylvöä, voit käyttää analyysituloksista saatua ajankohtaista tietoa lisälannoitusten suunnittelussa. Älä kuitenkaan ota näytettä, jos pellot on juuri kalkittu, kalkitus kun vaikuttaa maan happamuuteen ja vääristää pH-arvojen tulosta.

– Maaperän seuranta on loistava toimenpide erityisesti aktiiviviljelijöille, jotka haluavat kehittää toimintaansa ja maksimoida sadon. Keväällä otettu maanäyte hyödyttää jo heti viljelykauden alkaessa, kun tietoa voi käyttää lisälannoituksen suunnitteluun, Jokela kertoo.

Hyödynnä pakollisen viljavuustutkimuksen näytteenotto: Jos viimeisimmästä pakollisesta viljavuustutkimuksesta tulee 5 vuotta täyteen, on samalla helppo ottaa valinnaisten tutkimusten näytteet samalla kertaa kahdelta lohkolta. 

Lue myös: Fosforiasetus säätelemään kaikkia peltoja

NIR-maa-analyysilla saat kokonaisvaltaisen kuvan viljelymaan kunnosta 

NIR-maa-analyysi on analyysipaketti, joka antaa yhdellä tutkimuksella kokonaisvaltaisen kuvan. Se kertoo sekä maan kemiallisen, biologisen että fysikaalisen tiedon maaperän kunnosta. 

– Jos viljelijä osaa hyödyntää näitä tietoja, niin hän hyötyy varmasti analyysista paremman sadon muodossa. Tämä tutkimus hyödyttää sekä jo valmiiksi hyvin tuottavaa peltoa, mutta erityisesti silloin kun pellolta voisi odottaa enemmän kasvupotentiaalia, Jokela vinkkaa.

Näin teet sen: Ota 1 rasia maata / näyte.

Kumppanimme ProAgrian neuvojat ovat Viljavuuspalvelun kouluttamia ja antavat mielellään neuvontaa tulosten tulkinnassa ja suositeltujen toimenpiteiden kanssa. 

Lue myös: Laaja viljavuustutkimus antaa tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn 

Jos NIR-maa-analyysi on tehty lähiaikoina, nämä analyysiyhdistelmät sopivat maaperän seurantaan

Jos maan laaja NIR-analyysi on vastikään tehty, on hyvä vaihtoehto tutkia hiven- tai varastoravinteet perinteisellä viljavuustutkimuksella sekä selvittää hiilen ja orgaanisen aineksen määrä Carbon Checkillä.

Orgaanisen aineksen tutkiminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä sen määrä ja ominaisuudet määrittävät mm. maaperän veden ja ravinteiden pidätyskykyä sekä sen muokattavuutta. Lisäksi Carbon Checkillä voidaan tutkia, kuinka hiilen määrä maaperässä muuttuu kasvukauden aikana:

Carbon Check -analyysi + hivenaineanalyysi

– Hivenaineanalyysi Carbon Checkin ohella on hyödyllinen lyhyellä aikavälillä, sillä hivenravinteiden tutkimuksella lannoituksessa voi säästää pitkän pennin! Maata kun ei tietenkään kannata lannoittaa vain tavan vuoksi vaan viljeltävien kasvien tarpeeseen, Jokela toteaa.

Hivenravinteita ei välttämättä tarvitse tutkia jokaiselta lohkolta. Peltoaukealta, jolla maalajit ovat samanlaisia, riittää usein hivenravinteiden tutkiminen muutamalta lohkolta.

Näin teet sen: Ota 2 rasiaa maata / näyte.

Carbon Check -analyysi + varastoravinteiden analyysi

Varastoravinteiden kartoittaminen on välillä tarpeen, sillä pelkkien liukoisten ravinteiden määrä ei kerroa kaikkea maaperän viljavuudesta. Varastoravinteet ovat ikään kuin varastoituneet maahan ja vapautuvat sieltä pikku hiljaa.

– Varastoravinteet eivät muutu kovin lyhyellä aikavälillä, joten niiden analyysia ei ole tarpeen tehdä, jos varastoravinteet on tutkittu viimeisimpien 10 vuoden aikana, Jokela vinkkaa.

Näin teet sen: Ota 2 rasiaa maata / näyte.

Lue myös: Maaperän seuranta UKK

Tiivistelmän sitoumusehdoista löydät täältä

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.