JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Jo 70 vuotta maatalouden tarkkaa analytiikkaa – Eurofins Viljavuuspalvelu viettää juhlavuotta!

Jo 70 vuotta maatalouden tarkkaa analytiikkaa – Eurofins Viljavuuspalvelu viettää juhlavuotta!

Sidebar Image

70-vuotias Viljavuuspalvelu on vuosien varrella nähnyt paljon! Kaikki sai alkunsa 1950-luvun Helsingissä, kun maatalouden tehostaminen otti ensiaskeleitaan koneistumisen myötä. Samaan aikaan tarve maan tutkimiselle tunnistettiin ruoan saannin turvaamiseksi, ja Viljavuuspalvelu alkoi ensimmäisenä laboratoriona tarjota analytiikan palveluita viljelyn tueksi. Nykyään Mikkelissä sijaitseva Viljavuuspalvelu on Suomen suurin maatalousnäytteiden laboratorio. Laboratoriomme toimitusjohtaja Ano Halonen kertoo nyt, mitä 70-vuotiaalle kuuluu juhlavuotena!

Suomen kattavin maatalouden analytiikka uniikisti automatisoituna

Pyöreitä täyttävä Viljavuuspalvelu on vauhdikas seitsenkymppinen: Laboratorion asiantuntijat analysoivat vuosittain 150 000–180 000 näytettä, mikä on 30-henkiselle tiimille valtava määrä. Suuret volyymit mahdollistaa 1990-luvulla alkanut automatisaatio, jota on kehitetty systemaattisesti. Nykyään lähes kaikki Viljavuuspalvelun käsittelyvaiheet toimivatkin automatiikalla, minkä ansiosta Viljavuuspalvelu tunnetaan nopeana ja tehokkaana toimijana.

– Tämä on melko uniikkia, sillä muissa labroissa tehdään lähes kaikki vielä käsin. Meidät tunnetaan maailmallakin nopeudesta ja tehokkuudesta, siksi myös ulkomaiset kumppanilaboratoriot tilaavat analyyseja kauttamme, Halonen kertoo. 


Kehittyneen automatiikkansa ansiosta 70-vuotias on ketterämpi kuin koskaan.

Automaation lisäksi Viljavuuspalvelun analytiikkatarjonta on poikkeuksellisen laaja. Suomen kattavimmat maatalouden analyysipalvelut tarjoava laboratorio kehittää tuotevalikoimaansa jatkuvasti, ja viime vuosina valikoimaan on tullut esimerkiksi NIR-teknologia, joka mahdollistaa kattavammat maa- ja rehuanalyysit. 

Viljavuuspalvelun juhlavuoden kuulumiset voisikin kiteyttää näin: Laboratorion tiimi toteuttaa jo 50-luvulta jatkunutta tehtäväänsä maatalouden tukena – nyt entistä laajemmin analyysien ja sujuvammin prosessein.

Lue myös: Laaja viljavuustutkimus antaa tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn

Viljavuuspalvelu maatalouden tukena myös epävarmoina aikoina

Juhlavuosi sattui aikaan, jossa moni maailman tapahtuma tuo epävarmuutta maatalouden toimijoille. Tämä on vahvistanut entisestään halua toimia tilallisten tukena.

– Olemme tänä vuonna laskeneet tukijärjestelmän vaatimien analyysien hintoja ja näin haluttu tukea viljelijöitä, Halonen kertoo.

Koska lannoitteiden hinnat ovat tällä hetkellä korkealla, on näinä aikoina lannoitteiden oikeanlainen kohdentaminen entistäkin tärkeämpää. Tämä koskee sekä karjanlantaa että kemiallisia lannoitteita.

Analytiikan avulla lannoitekuluissa voidaan säästää isoja summia: esimerkiksi aiemmin mainitulla NIR maa-analyysillä voidaan välttää turhaa lannoittamista, kun maasta vapautuvien varantoravinteiden määrä tiedetään. Jotta tiloilla oleva lanta voidaan hyödyntää täysimääräisesti, tarvitaan analysoitua tietoa lannan ravinteista.

– Jos suhteutetaan esimerkiksi maa-analytiikan kustannuksia satokaudelle, on se noin 1-2 euron kustannus hehtaaria kohden, kun taas lannoitteiden kustannukset ovat satoja euroja per hehtaari. Voimme siis auttaa viljelijöitä resurssiviisaampaan lannoitteiden käyttöön ja tuoda säästöjä, Halonen summaa.

Viljavuuspalvelun juhlavuotta juhlitaan monilla messuilla!

Viljavuuspalvelun juhlavuosi näkyy myös messuilla! Tule kysymään lisää analytiikan hyödyistä viljelyn kehittämisessä ja löydä osastoiltamme juhlavuoden tarjoukset – tapaat asiantuntijoitamme ympäri Suomea järjestettävissä tapahtumissa.

Haluaisitko varmistaa, että peltosi tuottavat parhaan mahdollisen sadon? Tilaa viljavuustutkimus täältä!

Eurofinsin Viljavuuspalvelulla on ainoana laboratoriona Suomessa voimassa oleva aistinvaraisen maalajin- ja multavuuden määrittämisen akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Asiantuntijamme tutkivat sinunkin viljavuusnäytteesi ammattitaitoisesti ja standardien mukaan.