PFAS-yhdisteet ovat kaikkialla – oletko ajan tasalla kiristyvistä PFAS-vaatimuksista?
Niitä on aivan kaikkialla, teollisuuden apuaineista aina ruokaan ja juomaveteen. Kyse on PFAS-yhdisteistä, eli per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteistä, jotka ovat laajakirjoinen joukko puhtaasti synteettisiä yhdisteitä. Monien PFAS-yhdisteiden vaikutukset ovat epäsuotuisia niin ympäristölle kuin meille ihmisille. Siksi vaatimuksia kiristetään entisestään, mikä puolestaan vaatii analytiikalta hyvin alhaisia määritysrajoja.
PFAS on maailmanlaajuinen ongelma
PFAS-yhdisteet ovat aiheuttaneet huolta jo vuosia. Niiden sekä rasvaa että vettä hylkivät ominaisuudet tekevät niistä houkuttelevia aineita moniin tuotteisiin, aina suksivoiteista teollisuuden apuaineiisiin ja sammutusvaahtoihin. Huomattavaa PFAS-perheessä on, että niitä ei esiinny luontaisesti ympäristössä. Ne ovat siis aina päätyneet ympäristöön ihmisten toiminnasta.
Kuuluisat julkaisut arktisen alueen eliöstön pitoisuuksista 2000-luvun alussa paljastivat, että PFAS on maailmanlaajuinen ongelma, ja äärimmäisen kestävän hiili-fluori-sidoksen takia ne tulevat myös olemaan ongelmanamme vuosikymmeniä.
Toisin kuin ”klassiset” ympäristömyrkyt, kaikkialla läsnäolevat PFAS-yhdisteet eivät kuitenkaan kerry eliöiden rasvakudokseen, vaan niitä löytyy verestä ja sisäelimistä, kuten mm. maksasta ja keuhkoista. PFAS-yhdisteitä on todettavissa käytännössä kaikista meistä, ikään tai silmien väriin katsomatta – jopa siinä määrin, että yhdisteille altistutaan jo ennen syntymää.
Ympäristössä PFAS-yhdisteitä on havaittavissa selkeinä ja ajoittain myös suurina pitoisuuksina esimerkiksi vesissä, maaperässä ja järviemme kaloissa. PFAS-yhdisteiden kirjo on erittäin laaja ja ympäristönäytteessä voikin olla useita tuntemattomia PFAS-yhdisteitä. Tällaisia ovat esimerkiksi niin sanotut prekursorit, jotka hajotessaan tuottavat rajoitusten alaisia yhdisteitä.
Mitä PFAS-yhdisteille sitten voidaan tehdä? Lainsäädäntö on tullut avuksi PFAS-yhdisteiden vähentämisessä, ja vaatimuksia kiristetään kaiken aikaa.
Kiristyneiden PFAS-vaatimusten täyttämisessä apuna luotettava analytiikka
Tällä hetkellä osa PFAS-yhdisteistä on lisätty esimerkiksi Tukholman Kokouksen POP-listalle, vesipuitedirektiiviin ja juomavesidirektiiviin (20 yhdisteen summa). Näiden lisäksi Euroopan kemikaalivirasto julkaisi vuoden 2023 alussa käänteentekevän ehdotuksensa kaikkien noin 10 000 PFAS-yhdisteen rajoittamiseksi EU:n markkinoilla. ECHA:n ehdotus kuvastaa erittäin hyvin PFAS-ongelman vakavuutta ja laajuutta.
Me Eurofins-laboratorioissa teemme jatkuvasti töitä pysyäksemme ajan tasalla alati kiristyvien PFAS-vaatimusten suhteen. Ongelmat niin lajistoon kuin ihmisten terveyteen ovat globaaleja ja niiden ratkaisemiseksi tarvitaan kehitystyön ja tarkan analytiikan yhteistyötä. Tunnistamalla PFAS-yhdisteitä vesistöstä ja jätevesistä tarkalla analytiikalla pystymmekin auttamaan niin jätevedenpuhdistuslaitoksien kuin laitetoimittajien puhdistusprosessien kehityksessä.
Tarjoamme PFAS-yhdisteiden tutkimiseen:
- Kaikki vaaditut menetelmät ja yhdisteet vaadituista matriiseista.
- Todella alhaiset määritysrajat, jotka varmistavat että pääsemme vähintään lainsäädännön vaatimuksiin ja usein jopa niiden alle.
- TOP-analyysin, joilla prekursorit voidaan tunnistaa. TOP-analyysissa, jossa mahdolliset prekursorit ensin muunnetaan analyysia varten. Tämä antaa paljon lisätietoa näytteessä olevista muista PFAS-yhdisteistä.
Kuinka voimme auttaa?
Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin ja auttavat valitsemaan tarvittavat testit. Kysy lisää:
Miikka Karkela
Myyntipäällikkö
040 487 2255
Miikka.Karkela@etn.eurofins.com