JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ymparisto ja teollisuus >> Uutiset ja artikkelit >> EU:n uusi jätevesidirektiivi asettaa tiukempia vaatimuksia mikroepäpuhtauksien seurantaan

EU:n uusi jätevesidirektiivi asettaa tiukempia vaatimuksia mikroepäpuhtauksien seurantaan

Sidebar Image

EU on hiljattain hyväksynyt uudistetun yhdyskuntajätevesidirektiivin, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia jätevesien käsittelyyn. Direktiivin tavoitteena on parantaa käsittelyn laatua, vähentää ympäristön kuormitusta haitallisilla aineilla ja edistää laitosten energiatehokkuutta. Uusien vaatimusten keskiössä ovat tiukemmat ravinteiden poistovaatimukset sekä mikroepäpuhtauksien kuten lääkejäämien ja mikromuovien poistovaatimukset.

Haastattelimme aiheesta Eurofins Environment Testing Finlandin Industrial Water Testing - yksikön päällikköä Johanna Vainiota. Hänellä on pitkä kokemus vesianalytiikasta ja syvällinen ymmärrys siitä, miten direktiivin uudet vaatimukset vaikuttavat käytännön analytiikkaan.

 

Direktiivin vaikutukset laitoksiin

Johanna Vainio korostaa, että direktiivin uudet vaatimukset lisäävät laitosten vastuita mikroepäpuhtauksien hallinnassa.

“Uuden direktiivin myötä mikroepäpuhtauksien poistolle tulee ensimmäistä kertaa asetetut poistotehon vaatimusrajat tietyille indikaattoriaineille. Nämä aineet ovat pääosin lääkeaineita kuten antibiootteja tai tulehduskipulääkkeitä. Lisäksi haitallisten mikroepäpuhtausten poisto laajenee koskemaan myös pienempiä jätevedenpuhdistamoita riskinarvioinnin kautta. Jatkossa direktiivi edellyttää myös energiansäästöä ja uusiutuvan energian käyttöä jätevedenpuhdistamoissa”, tiivistää Vainio.

Erityisesti suuret laitokset, joissa käsitellään yli 150 000 asukasvastineen jätevesiä, joutuvat lähivuosina ottamaan käyttöön uusia mikroepäpuhtauksien järeähköjä poistomenetelmiä, kuten otsonointia tai aktiivihiilisuodatusta.

“Indikaattoriaineiden reduktion on oltava vähintään 80 % suhteessa puhdistamolle tulevaan kuormitukseen. Moni jätevesipuhdistamo ei pysty tällä hetkellä tekemään vaadittuja poistoja. Tarvitaan uutta tekniikkaa ja investointeja, jotta epäpuhtaudet saadaan poistettua riittävän tehokkaasti”, jatkaa Vainio.

Mikä muuttuu analytiikan näkökulmasta?

Uudistettu direktiivi tuo analytiikalle entistä vaativampia tehtäviä. Lääkeaineet ovat nyt osa jätevesien analyysivaatimuksia, mikä on merkittävä muutos aiempaan.

“Lääkeaineet eivät ennen uutta direktiiviä olleet lainsäädännön seurannassa. Nyt direktiiviin on valittu 12 seurattavaa poistettavaa yhdistettä, jotka voivat ympäristöön päästessään pilata vesiä pieninäkin pitoisuuksina”, kertoo Vainio.

Eurofinsin analyysitarjonta kattaa uusien vaatimusten mukaisten yhdisteiden tutkimukset. Lisäksi yhtiöllä on valmiudet analysoida yli 150 muuta yhdistettä. “Olemme tarjonneet lääkeaineanalyysejä ympäristönäytteille akkreditoidulla analyysimenetelmällä jo 20 vuotta. Aikaisemmin teimme niitä paljon osana tutkimusprosesseja.” Vainio lisää.

Analyysivaatimukset määräytyvät laitosten koon ja sijainnin mukaan:

  • Suuret laitokset (yli 150 000 asukasta): Näillä laitoksilla mikroepäpuhtauksien poisto ja analyysit ovat pakollisia. Mikroepäpuhtauksien vesianalyysi on tehtävä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa tulevasta ja lähtevästä jätevedestä.
  • Keskikokoiset laitokset (10 000–150 000 asukasta): Mikroepäpuhtauksien tarkkailu ja käsittely perustuu riskiperusteiseen arviointiin. Toimivaltaisten viranomaisten tai asianmukaisten tahojen on tarkkailtava yli 10 000 avl taajamissa vesidirektiivien mukaisia haitallisia aineita tulevasta ja lähtevästä jätevedestä paitsi jos voidaan osoittaa, ettei niitä ole − Mm. Lääkeaineiden indikaattoriyhdisteitä, PFAS-yhdisteitä ja mikromuoveja tulevasta ja lähtevästä jätevedestä sekä lietteestä, jos asianmukaista.

Testaus ja näytteenotto: Kuinka mikroepäpuhtauksien analyysit toteutetaan?

EU:n uuden jätevesidirektiivin vaatima näytematriisi edellyttää laboratorioilta erityistä osaamista. “Olemme yksi niistä harvoista laboratorioista, joilla on jo entuudestaan analyysivalmiudet direktiivin vaatimiin analyyseihin jätevesille ja kattava kokemus tämän haastavan näytematriisin analytiikasta,” Vainio kertoo.

Eurofins tarjoaa kattavia vesianalyysipaketteja, jotka sisältävät muun muassa:

Lääkeaineiden analyysit: Kaikki direktiivissä mainitut indikaattoriyhdisteet sekä yli 150 muuta yhdistettä kaikista vesinäytematriiseista sekä lietteestä, kompostista tai maaperästä. Vuonna 2022 analyysivalikoimaa laajennettiin kattamaan myös yli 20 huumausaineelle, kuten amfetamiini ja kokaiini.

Mikromuovien analyysit: Eurofinsin analyysit kattavat kaikki direktiivissä määritellyt mikroepäpuhtaudet myös mikromuovien analytiikan.

PFAS-yhdisteet: Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) ovat pysyviä kemikaaleja, jotka kertyvät ympäristöön ja ihmisiin. Eurofins tarjoaa kattavat analyylipaketit kaikista vesinäytematriiseista sekä lietteestä, kompostista tai maaperästä. Analyysitarjonta pitää sisällään myös PFAS yhdisteiden prekursoriyhdisteitä ja TOP-analyysit.

Näytteenotto on keskeinen osa luotettavaa analytiikkaa. Eurofinsillä on Suomen laajin ympäristönäytteenottajien verkosto, joka toimii koko maassa. FINAS-akkreditoitu näytteenotto varmistaa, että analyysien lähtötiedot ovat tarkkoja ja yhtenäisiä.

Eurofins Environment Testing Finlandilla on 20 vuoden kokemus lääkeaineiden analyyseistä. Analysoimme lääkeaineiden pitoisuudet Suomessa, ja tutkimme täällä laajasti myös Euroopan jätevesiä,” Vainio summaa.

Kuinka voimme auttaa? Ota yhteyttä!

Johanna Vainio
Yksikön päällikkö
+358 44 977 6905
Johanna.Vainio@etn.eurofins.com