Dore-helmi, prilli, hippu – rakkaalla lapsella on monta nimeä!
Tässä on dore-helmi, prilli, hippu – rakkaalla lapsella kun on monta nimeä! Vangitsevan kuvan taustalla on tuhansia vuosia vanhaa tietoa ja nykyaikaista teknologiaa: kyseessä on Fire Assay -menetelmä, jossa kulta erotellaan malmistaan. Malminetsinnän ja kaivosteollisuuden asiantuntijamme Hanna Junttila kertoo kuvan helmen synnystä!
5000 vuotta vanha Fire Assay -menetelmä on Sodankylän laboratoriomme erikoisuus
Jo muinaiset roomalaiset osasivat erottaa kullan ja hopean kivestä sulattamalla jauhettua, kultapitoista kiveä saviastioissa. Menetelmä on edelleen käytössä, ja sitä kutsutaan Fire Assayksi.
Sodankylän laboratoriomme on pohjoismaiden ainoa kaupallinen laboratorio, joka tarjoaa Fire Assay -menetelmällä tehtävää analytiikkaa isossa mittakaavassa kullan ja platinaryhmän metallien määrittämiseen.
Kuva: Saviupokkaat menossa uunin polttavaan kuumuuteen.
Moderni Fire Assay -menetelmä käytännössä
Fire Assay -menetelmässä kivijauheeseen sekoitetaan seosainetta, fluksia, joka sisältää mm.lyijyoksidia, booraksia, jauhoja ja hopeanitraattia. Kun saviupokkaassa olevaa seosta kuumennetaan noin 1000 asteisessa uunissa, se sulaa. Kivisula kaadetaan rautaupokkaaseen, jossa lyijy ja muut raskasmetallit (kulta, hopea, palladium ja platina) kertyvät upokkaan pohjalle ja muu aines (kuona) jää pinnalle.
Kuva: Tältä näyttää 1000 asteessa käynyt kivisula.
Kunhan kivisula on jäähtynyt, lyijynappi saadaan koputeltua kuonasta irti. Nappi asetetaan pieneen, magnesiumoksidia sisältävään kupelliin ja sulatetaan uudelleen. Sula lyijy imeytyy kupelliin, ja jäljelle jää vain arvometalleja: kultaa, hopeaa, platinaa ja palladiumia sisältävä hippu, eli dore-helmi tai drilli.
Otsikkokuvan dore-helmi on poikkeuksellisen suuri. Normaalisti hiput ovat suurimmillaankin hädin tuskin nuppineulan pään kokoisia.
Lue lisää malminetsinnän ja kaivostoiminnan analyyseistä ja lataa Fire Assay -esite täältä!