Akryyliamidi
Akryyliamidi on yhdiste, jota havaittiin elintarvikkeissa ensimmäisen kerran vuonna 2002. Sitä muodostuu korkeissa lämpötiloissa, kun pelkistävät sokerit, esim. glukoosi tai fruktoosi, reagoi asparagiinin tai glutamiinin kanssa. Eläinkokeissa akryyliamidin on todettu aiheuttavan syöpää, minkä takia EFSA (European Food Safety Authority) on määrittänyt tämän yhdisteen mahdollisesti lisäävän syövän riskiä kaikissa ikäryhmissä. Tästä johtuen Euroopan komissio on antanut asetuksen 2017/2158 koskien toimenpiteitä, joilla vähentää akryyliamidipitoisuutta tietyissä elintarvikkeissa. Näitä tuotteita ovat muun muassa kahvi, perunatuotteet kuten ranskanperunat ja perunalastut, leipä ja aamiaisviljat. Tuottajien tulee mukauttaa esimerkiksi reseptiä tai valmistusprosessia, mikäli akryyliamidipitoisuudet ovat vertailuarvoihin nähden koholla.
Tarjoamme eri elintarvikematriiseille soveltuvia akryyliamidimäärityksiä hyödyntäen nestekromatografiaa (LC-MS/MS) eri määritysrajoilla, alhaisimmillaan 5 µg/kg. EU-asetuksen vertailuarvot riippuvat elintarvikkeesta, joista alhaisin on määritetty lastenruoille (40 µg/kg). Menetelmät täyttävät EU-komission asettamat vaatimukset.
Muodostuvan akryyliamidin pitoisuutta voidaan myös arvioida määrittämällä raaka-aineista vapaan asparagiinin ja glutamiinin pitoisuudet ennen prosessointia. Palvelutarjontaamme kuuluva analyysimenetelmä perustuu ioninvaihtokromatografiaan ja määritysraja näille aminohapoille on 0,005 g/100 g.
Tarkempia tietoja analyyseista voitte tiedustella myyntitiimiltämme.