JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Kasvintuotanto >> Viljavuustutkimukset maasta

Viljavuustutkimukset maasta

Sidebar Image

Maanäytteiden keräily käynnistyy taas syyskuussa 2024! Vie näytteet keräilypaikkaan, mistä ne toimitetaan veloituksetta laboratorioon. Keräilypaikkalistaus syksylle 2024

Usein kysytyt kysymykset Ympäristökorvauksen tilakohtaisten valinnaisten toimenpiteiden 'Maaperän seuranta' -toimenpiteeseen liittyen

Tutustu uuteen Carbon check- analyysiimme

Uusi ympäristökorvausasetus julkaistu: Ympäristötukiehdot 2023 ja ympäristösitoumuksen tilakohtaiset toimenpiteet

Viljavuustutkimukset

Tilakohtainen ympäristökorvausjärjestelmä ohjaa maanäytteiden ottamista ja viljavuustutkimusten tekoa. Ehtojen mukaan maanäytteet ovat voimassa viisi vuotta ja jokaiselta yli puolen hehtaarin peruslohkolta on oltava oma näyte. Täsmäviljelynäytteet otetaan max 2 ha yhtä näytettä kohden. Muistathan tarkistaa mahdolliset ehtojen muutokset viranomaistaholta. 

Perusta peltojesi lannoitus ja kalkitus säännöllisiin viljavuustutkimuksiin. Valikoimassamme on erilaisia paketteja suppeimmasta perustutkimuksesta  laajoihin ravinnetilatutkimuksiin. Huomaathan, että perustutkimus EI SISÄLLÄ tärkeiden hivenravinteiden tutkimuksia, vaan niitä varten on valittava joku laajemmista paketeista.

Analyysipaketti 

maalaji, multavuus, johtoluku, KVK

pH  Ca, K, P, Mg, S  Cu, Zn, Mn B Na NO3-N ravinne-reservit (Ca, K, Mg, P)
Perustutkimus * * *          
Viljakasvit * *        
Öljykasvit, peruna * * *      
Nurmikasvit, sokerijuurikas * *   *    
Vihannekset, marjat * * *   *  
Juurikaspaketti * * * * * *    
Luomupaketti * * * *       *

Sähköinen tilaus, Tilauslaari

Suosittelemme käyttämään sähköistä tilausjärjestelmäämme Tilauslaaria. Ohjelma hakee Mavin tietokannasta suoraan tilan lohkot kartalle tilatunnuksen perusteella. Näytepisteet on helppo valita valmiille karttapohjalle.

Katso Tilauslaarin Mobiiliversion opastusvideo!

Tilauslomakkeen voi täyttää myös käsin ja laittaa sen maanäytepakettin mukaan. Näytteiden postituksessa voit käyttää tulostettavaa osoitelomaketta

Tutustu erilliseen näytteenottopalveluumme.

Tuloslaari

Analyysitulokset löytyvät Tuloslaarista pöytäkirjana ja siirtotiedostoina suunnitteluohjelmiin vientiä varten. Tulokset lähetetään aina sähköpostilla, ja erillistä lisämaksua vastaan voit saada tulokset myös paperitulosteina.

Viljavuustutkimusten tulkinta peltoviljelyssä

ProAgria maa NIR- analyysi:

Yleisesite

Ravinnepitoisuuksien tulkinta (englanninkielinen video)

Typpi

Orgaaninen aines (englanninkielinen video)

Maalajisuhteet

Kationinvaihtokapasiteetti (englanninkielinen video)

Maan mururakenne, liettymis- ja eroosioriski

Biologinen laatu

Vedenpidätyskyky

 

Sulfaattimaa-analyysillä selvitetään sijaitseeko peltolohko happamalla sulfaattimaalla (2023)

Ympäristökorvauksen lohkokohtainen toimenpide ”Valumavesien hallinta” voidaan valita happamille sulfaattimaille sekä lohkoille, jotka ovat kokonaan turvemaata. Lohkoilla on oltava säätösalaojitus, altakastelu tai kuivatusvesien kierrätysjärjestelmä.
Sulfaattimaa-analyysillä selvitetään sijaitseeko peltolohko sulfaattimaalla. (Jos Geologian tutkimuskeskus on ottanut lohkolta näytteen ja todennut sen perusteella lohkon happamaksi sulfaattimaaksi, erillistä näytteen analysointia ei tarvita.) Voimassa oleva viljavuustutkimus taas riittää osoittamaan onko maalaji turvetta.
Korvauksen hakijan on toimitettava viljavuustutkimus tai analyysitulos sulfaattimaasta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle viimeistään 30.9. sen kasvukauden aikana, jolloin hakija ensimmäisen kerran hakee ympäristökorvausta valumavesien hallinnasta. Toimenpidettä on toteutettava koko sitoumuskauden ja lohkoja ei voi vaihtaa!

Sulfaattimaa-analyysiä varten näytteenottosyvyys on 0,5 -1,5 m (pohjamaa). pH tulee olla laboratoriomittauksessa ilman inkubointia (=ilmastusta) alle 4,5 tai ilmastuksen jälkeen alle 4,0.

Säätösalaojituksen erikseen määriteltävät hoitotoimenpiteet liittyvät pohjaveden pinnan säädön toteuttamiseen säätökaivojen tai muiden padotuslaitteiden avulla. Altakastelussa peltoalueen vesitaloutta on säädeltävä kokonaisvaltaisesti salaojaojastojen kautta tapahtuvan kastelun ja säädetyn kuivatuksen avulla. Kuivatusvesien kierrätyksessä peltoalueelta kertyvät valumavedet on varastoitava kevätvalunnan ja rankkasateiden aikana erilliseen riittävän suureen altaaseen, josta ne kuivana kautena johdetaan kasteluvetenä takaisin pellolle. Kaikissa em. toimenpiteissä viljelijän on pidettävä kirjaa tehdyistä säätö-, hoito- ja huoltotoimenpiteistä.