Säilörehun laatu vaikuttaa karjatilan tuottoon sekä kuluihin – laatu kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti
Vaikka ensimmäisen säilörehusadon näytteitä on tullut meille jo pitkään, näin syksyn tullen alkaa varsinainen säilörehun syyssesonki. Me Viljavuuspalvelulla olemme laittaneet ilolla merkille näytemäärien kasvun. Useilla karjatiloilla onkin osattu jo pitkään noudattaa vakiintuneita käytänteitä rehunäytteiden ottamisessa, mutta kaikille säilörehun näytteenotto ei ole vielä tullut rutiiniksi. Tässä artikkelissa asiantuntijamme Virpi Saksa kertoo, miksi säilörehun näytteenotto kannattaa ottaa osaksi tilan arkea ja milloin analytiikka on erityisen tärkeää!
Säilörehu on hyvä tutkituttaa tasaisin väliajoin, sillä huonolaatuinen rehu käy kalliiksi
Vaikka uusien toimintatapojen opettelu on usein hankalaa, rehujen analysointi kannattaa ottaa rutiiniksi. Huonolaatuinen rehu aiheuttaa helposti piilokuluja, kun sen heikko sulavuus, kivennäisten vähäisyys ja matala valkuaispitoisuus vaikuttavat suoraan eläinten terveyteen ja tuottavuuteen. Tarkka analytiikka ja uudet toimintatavat voivatkin parantaa karjan hyvinvointia ja samalla tuottavuutta.
– Tämän vuoden säilörehun näytteiden laadussa on ollut paljon vaihtelua. Sääolot ovat poikenneet toisistaan eri osissa maata, mikä on vaikuttanut sekä sadon määrään että laatuun, Saksa kertoo.
Heikon tuontantovaikutuksen omaavan säilörehun paikkaaminen lisäruokinnalla tuottaa lisäkuluja, rehun hinta kun on edelleen korkealla. Siksi säilörehun hyvä laatu on nautasektorille tärkeää.
– Näytteenoton vaiva ja analyysin hinta maksavatkin itsensä monin verroin takaisin, kun esimerkiksi säilönnän mahdollisiin ongelmiin päästään ajoissa kiinni ja kun ruokintaa voidaan ennakoida ja optimoida eläimelle sopivaksi esimerkiksi rehuerien syöttöjärjestyksellä ja lisäruokinnalla, hän valaisee.
Onnistuiko säilöntä? Vaikuttivatko sääolosuhteet?
Nurmisadon määrä ja laatu muuttuvat korjuuajan mukaan, ja erityisesti kasvukauden ja korjuuajan sääolosuhteet vaikuttavat. Kesän 2022 säilörehuanalyysit paljastivat, että pitkästä lämpimästä ja sateettomasta jaksosta johtuen säilörehun valkuaistasot olivat usein taulukkoarvoja alhaisempia, kun taas kuituarvot kohosivat heikentäen sulavuutta. Tänä vuonna haasteita on aiheuttanut etenkin rehun korjuun viivästyminen sateiden takia.
– Silloin, kun pellolle ei päästä ajoissa, voi säilörehun laatu huonontua. Tällaisissa tilanteissa on erityisen tärkeä selvittää laatu, ettei piilotappioita synny, Saksa korostaa.
Koska sekä kuivuus että runsas sateisuus vaikuttavat rehun laatuun, on syytä muistaa tarkastaa rehun laatu epävakaasta säästä kärsineen viljelykauden jälkeen. Tällöin varmistetaan, että rehun laatu vastaa sitä, mitä ruokinnan laskelmissa käytetään.
Ongelmia voi olla myös säilönnässä, jonka seurauksena haitallinen käyminen muuttaa rehun ruokinnallisia arvoja. Esimerkiksi virhekäymisen johdosta valkuainen alkaaa hajota rehussa. Jos säilörehusta on otettu raaka-ainenäyte, tämän voi tarkistaa vertaamalla säilörehunäytteen tuloksia raaka-ainenäytteen tuloksiin.
Tärkeää tietoa rehun laadusta myös lypsyllä oleville
Normaalien säilörehu- ja rehuvilja-analyysien lisäksi tarjoamme myös aperehuanalyysia.
Kun aperehu analysoidaan NIR-menetelmällä, saat enemmän analysoitua tietoa kuin aiemmalla kemiallisella määrityksellä – ja aikaisempaa nopeammin. Pakettiin voidaan yhdistää edullisemmat kivennäismääritykset ja tarvittaessa laajempi hivenravinnepaketti. Näytteille voidaan tarvittaessa laskea myös rehuarvot (ME, OIV, PVT), kun ilmoitat saatteessa tarkasti appeen seossuhteet.
Lataa märehtijöiden säilörehun analyysipaketit tästä!
Olemme apunasi ruokinnan suunnittelussa tarjoamalla luotettavaa analytiikkaa
Parhaimman tuotannollisen hyödyn saavuttamiseksi on tärkeää saada tarkka tieto säilörehun laadusta ruokinnan suunnitteluun. Säilörehuanalyysi auttaa lisäämään tietoisuutta siitä, mille eläinryhmälle mikäkin rehu sopii parhaiten ja miten ruokintaa tulee mahdollisesti täydentää.
Haluatko varmistaa mahdollisimman tasapainoisen ruokinnan? Tilaa rehunäytepussit täältä ja märehtijöiden rehuanalyysit täältä! 🌱