JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> NIR-analyysin tulkinta: Näin valitset parhaat viljelytoimenpiteet raportin avulla

NIR-analyysin tulkinta: Näin valitset parhaat viljelytoimenpiteet raportin avulla

Sidebar Image

Näin otat haltuun maan NIR-analyysin! Taustakuvassa peukaloa näyttävä nainen pellolla, kädessään maan NIR-raportti.

Moni viljelijä on jo alkanut hyödyntää NIR-analyysin raporttia peltonsa viljavuuden parantamiseen ja saanut hyviä viljelytuloksia. Useimmille NIR-analyysi ja sen raportti ovat kuitenkin vielä vieraita, eikä analyysituloksia välttämättä osata hyödyntää omalla pellolla. Nyt asiantuntijamme opastavat maan NIR-analyysin tulkintaan. Ota opit talteen ja paranna satosi laatua valitsemalla viljelytoimenpiteet raportin perusteella – samalla voit säästää kustannuksissa! 

Mitä analyysiraportista kannattaa erityisesti ottaa huomioon?

Koska NIR-analyysi (Near Infrared Reflectance) käyttää infrapunateknologiaa maan kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten ominaisuuksien arviointiin, tarjoaa menetelmä perinteisiä analyyseja kattavamman kuvan maaperän tilasta. Analyysista kannattaakin ottaa huomioon aiempaa tarkemmat tulokset, joista erityisesti biologiset tekijät tuovat aivan uuden näkökulman viljelyyn.

  • Kemialliset tekijät: Ravinnetasoista eritellään NIR-analyysissa mm. kokonaisvaranto, orgaanisen hiilen ja ravinteen suhde, kasville heti käytettävissä olevat ravinnemäärät sekä joistain ravinteista vapautumiskapasiteetti. Tuloksia silmäillessä kannattaa laittaa merkille erityisesti hyvin matalat arvot, jotka kertovat mahdollisista ravinnepuutoksista.

  • Fysikaaliset ominaisuudet: Maaperän rakenne, hiukkaskokojakauma, orgaanisten ainesten määrä ja kationinvaihtokapasiteetti, josta erotellaan myös eri kationien suhteet. Erityisesti kalsiumin, magnesiumin ja kaliumin välisillä suhteilla on merkitystä maan rakenteeseen, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.

  • Biologiset tekijät: Mikrobien biomassa, maan mikrobiaktiivisuus, bakteeri-sieni-suhde, orgaanisen aineksen laatu ovat ominaisuuksia, joilla on suuri ja pitkäaikainen vaikutus kasvien saamiin ravinteisiin. Ne vaikuttavatkin suoraan maaperän viljavuuteen ja tuottavuuteen. Siksi näihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Miten tulkita NIR-analyysin tuloksia?

NIR-analyysin ravinnemäärien tulkinta on pylväsdiagrammien ansiosta helposti silmäiltäviä, ja ne osoittavat myös optimialueet. Mutta mitä jaottelut käyttökelpoisiin ravinteisiin ja varantoravinteisiin tarkoittaa ja miten tietoa voi käyttää hyväkseen? Entä miten orgaanisen aineen määrää ja tietoa mikrobistosta tulkitaan?

Esimerkki kemiallisten ominaisuuksien tulkinnasta

Alla olevasta esimerkistä voi havaita, että maan kaliumvaranto hyvin matala ja kasville käyttökelpoinen kalsium puolestaan lähes nollissa:

Maan NIR-analyysin tulkinta: Kalium- ja kalsium-arvot

  • Kaliumin kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kasville käyttökelpoisen kaliumin määrä on korkea, tulee käyttökelpoisen kaliumin määrä vähenemään tulevaisuudessa radikaalisti varantojen ollessa vähäiset.

  • Kalsiumin kohdalla varannot puolestaan ovat hyvällä tasolla, mutta tällä hetkellä sitä ei ole vapautunut kasville käytökelpoiseen muotoon.

Esimerkki fysikaalisten ominaisuuksien tulkinnasta

Orgaanisen aineksen määrän lisäksi raportti kertoo myös mm. lohkon laskennallisen kationinvaihtokapasiteetin, paljastaa kationisuhteet sekä kationisuhteiden vaikutuksen maaperän mururakenteeseen ja ravinteiden saatavuuteen:

Maan NIR-analyysin tulkinta: Orgaaninen aines, kationinvaihtokapasiteetii ja kationien kylläisyysaste

  • Orgaaninen aines on varsinkin typen, mutta myös fosforin ja rikin varasto. Se siis pidättää (sekä vapauttaa) ravinteita ja onkin yksi viljavuuden perusta. Orgaanisen aineksen väheneminen pellolta madaltaa kasvukuntoa ja tuottavuutta.

  • Kationinvaihtokapasiteetti (KVK, CEC), eli maahiukkasten kyky sitoa kasviravinteita, tuo viljelijälle arvokasta lisätietoa maan kasvukunnosta. Ollessaan hyvällä tasolla kationinvaihtokapasiteetti siis kertoo, että maaperä kykenee sitomaan ravinteita eikä esimerkiksi lannoitus mene hukkaan. Jos kationinvaihtokapasiteetti olisi matala, tulisi maaperän rakennetta parantaa.

  • Kationien kylläisyysaste puolestaan vaikuttaa myös maaperän mururakenteeseen ja sen tuulieroosion kestävyyteen, jotka yllä olevassa esimerkkitapauksessa ovat hyvällä tasolla. Erityisesti kalsiumin, magnesiumin ja kaliumin välisillä suhteilla on merkitystä maan rakenteeseen. Esimerkiksi liika magnesium ja kalium voivat johtaa maan pinnan kuorettumiseen.

Esimerkki biologisten ominaisuuksien tulkinnasta

Koska mikrobit ovat keskeisiä orgaanisen aineen hajottajia, ravinteiden saatavuuden edistäjiä, kasvitauteja torjuvia agentteja ja maan hiilen varastointikyvyn vahvistajia, vaikuttaa mikrobiaktiivisuus suoraan maanviljelyn tehokkuuteen ja kestävyyteen. Kun tavoitteesi on parantaa kasvien kasvuolosuhteita sekä tukea viljelyn pidemmän aikavälin kestävyyttä ja tuottavuutta, kannattaa maaperän mikrobiston määrään, laatuun ja aktiivisuuteen kiinnittää huomiota:

Maan NIR-analyysin tulkinta, Biologinen

  • Mikrobien biomassa kertoo nimensä mukaisesti mikrobiston määrästä. Yllä olevassa esimerkissä biomassa on laskenut hyvän alarajoille, joten mikrobimassaa kannattaa pyrkiä lisäämään maaperän elämän ylläpitämiseksi.

  • Mikrobien aktiivisuus kertoo, miten viljelytoimet vaikuttavat maaperän ekosysteemeihin. Esimerkkianalyysissa mikrobiaktiivisuus on erittäin korkealla tasolla, mikä kertoo, että pellossa on paljon orgaanista ainesta, mutta se myös hupenee melko nopeasti.

  • Sieni/bakteeri-suhteen perusteella voidaan päätellä, kuinka hiili varastoituu maaperään ja kuinka nopeasti orgaaninen aines hupenee maaperästä. Bakteerit hajottavat maaperän nopeasti hajoavia orgaanisia yhdisteitä ja vapauttavat samalla energiaa ja ravinteita mikrobien käyttöön. Sienet puolestaan hajottavat hitaammin hajoavaa orgaanista ainesta, kuten selluloosaa ja ligniiniä, joita on esimerkiksi kasvien soluseinämissä ja puun rakenteessa. Tavoitteena onkin sopiva tasapaino sienten ja muiden mikrobien välillä. 

Lue lisää: Mikrobiaktiivisuus kertoo peltosi kasvukunnosta

Raportin tulkinta-osio ja suositukset apunasi

Kuten jo varmasti huomasit, maan NIR-analyysi ei kerro pelkästään pellon tämänhetkisestä viljavuudesta, vaan pureutuu syvemmälle sen ravinnevarantoihin sekä kykyyn sitoa ravinteita ja vapauttaa niitä myös pidemmällä aikavälillä. Näin maan NIR-analyysin huolellinen tulkinta auttaakin ennustamaan myös tulevaisuutta. Pystyt siis jo ennakoiden tekemään muutoksia viljely- ja lannoitussuunnitelmaan, joihin saat apua raportin Tulkinta-osiosta toiselta sivulta lähtien.

Löydät raportista mm.:

  • Lannoitussuositukset sekä kasviin perustuvalle vuosittaiselle lannoitukselle että maahan perustuvalle lannoitukselle tulevana neljänä vuotena. Lannoitussuositukset eivät ota kantaa mihinkään tukiehtoihin, vaan ne perustuvat kasvien biologiseen tarpeeseen. Huomioithan siis lannoituksessa esimerkiksi typen ja fosforin enimmäismäärät kulloistenkin sääntöjen mukaan.

  • Suosituksen orgaanisen aineksen lisäämiseen, jolla lisäät maahan ravinteita ja mikrobistoa.

  • Havainnollistavan rakennekolmion, jonka avulla voit parantaa maaperän rakennetta kohti optimia.

  • Vedenpidätyskäyrän, jonka perusteella voit optimoida kastelua.


Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.