JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Mitä on uudistava viljely? Asiantuntijat: “Sehän on erittäin taloudellista pellon kasvukunnon parantamista”

Mitä on uudistava viljely? Asiantuntijat: “Sehän on erittäin taloudellista pellon kasvukunnon parantamista”

Sidebar Image

Kun viljavuuden asiantuntijoiltamme kysyy, mitä ihmettä uudistava viljely on, tulee heiltä monelle mielenrauhaa tuova vastaus. Kyse ei nimittäin ole jälleen uudesta menoerästä, vaan itse asiassa viljelyyn menevän rahan säästöstä! Tämä perustuu siihen, että uudistavassa viljelyssä hyödynnetään ennen kaikkea pellon omia prosesseja kasvukunnon parantamiseksi. Asiantuntijamme kertovat uudistavan viljelyn vinkkejä, miten viljelijä voi huolehtia, ettei työnnä kalliita lannoitteita turhaan peltoon.

Uudistava viljely hyödyntää maaperän omia prosesseja

Uudistavan viljelyn tavoitteena on parantaa maan kasvukuntoa vähentämällä lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvetta. Se siis edistää maaperän terveyttä hyödyntämällä luonnollisia prosesseja ilman kalliita koneita tai suuria rahallisia panostuksia. Viljelijöille merkittäviä säästöjä syntyykin, kun vältetään tarpeettomat lannoitteet ja keskitytään edullisiin toimenpiteisiin.

– Uudistava viljely perustuu luonnollisiin viljelytoimenpiteisiin, kuten viljelykiertoon ja orgaanisten lannoitteiden käyttöön, agronomimme Venla Jokela kertoo.

Viljelykierto onkin keskeinen osa uudistavaa viljelyä, sillä se vähentää kasvitauteja ja parantaa maaperän elinvoimaisuutta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksivuotisten kasvien viljelyssä vaihdetaan viljelykasvia säännöllisesti, jotta ravinteet ja maan elinvoimaisuus säilyvät.

– Esimerkiksi viljat ottavat ravinteita aika paljon, jolloin ne köyhdyttävät peltoa. Siksi kannattaakin hyödyntää nurmia, apiloita ja joitain palkokasveja, jotka sitouttavat typpeä maahan, Jokela vinkkaa.

Käyttämällä lantaa orgaanisena lannoitteena viljelijä voi puolestaan parantaa maaperän rakennetta ja ravinteiden saatavuutta kustannustehokkaasti. Lannan lisääminen tuo multavuutta ja lisää maaperän elämää, mikä parantaa sadon laatua ja kestävyyttä.

–  Lanta tuo peltoon orgaanista ainesta ja parantaa luontaisia prosesseja. Se voi olla viljelijälle edullinen vaihtoehto. Lannasta on tietenkin hyvä tarkistaa lannan ravinnepitoisuudet, jotta voidaan tehdä tarvittaessa lisälannoitusta. Lanta on silti pellon kannalta aina parempaa, koska sillä saa lisää multavuutta ja aktiivisempaa mikrobistoa, agrologimme Essi Simola kertoo.

Lue myös: Perkkiönmäen maatilalla lannoitetaan kiertotalouden tuotteilla – pohjalla luotettava analytiikka

Maaperään perehtyminen kannattaa

Pellon maaperään kannattaa perehtyä, jotta sille osaa valita juuri oikeat toimenpiteet viljavuuden lisäämiseksi. Tämä voi tuoda suuria säästöjä pidemmän ajan kuluessa. Maan rakennetta ja kasvien kasvua kannattaakin havainnoida säännöllisesti pellolla käydessä.

– Esimerkiksi aivan perinteiset kuoppatestit auttavat viljelijöitä arvioimaan maan tiivistymistä ja sitä, onko pellossa matoja ja muuta elämää, Jokela vinkkaa. 

Esimerkiksi märkänä kesänä huomaa helposti, jos tulee lammikoita pelloille. Se kertoo maaperän tiivistymisestä. Tällöin kasvien juuret eivät saa tarvitsemaansa happea. Tällainen maaperän ja kasvuston havainnointi on täysin ilmaista, mutta antaa tärkeän perustan täsmällisemmille viljelytoimenpiteille.

– Kesällä kasvit kertovat parhaiten pellon tilanteesta. Jos pellolla ei kasva mikään, ei siellä tietenkään ole asiat kunnossa. Silloin voidaan miettiä, kannattaisiko tarkistaa ravinne- ja mikrobitilanne tarkemmin analytiikalla, hän kertoo.

Kasvien kasvun kautta on helppo havainnoida tämänhetkistä pellon tilaa, mutta tarkempi analyysi paljastaa syvemmät ongelmat ja auttavat suunnittelemaan viljelyä ennakoiden. Hyötyihin nähden edulliset menetelmät, kuten NIR-analyysi, antavat tarkempaa tietoa maaperän rakenteesta ja ravinteiden tarpeesta.

– Tämä voi tuoda suuriakin säästöjä viljelyyn, kun siemeniä ja lannoitteita ei heitetä turhaan peltoon, jos maaperässä on jokin epäkunnossa. Sehän on sitä taloudellista pellon kasvukunnon parantamista! 

Lue myös: Maan mikrobiaktiivisuus kertoo paljon peltosi kasvukunnosta

Soil Life -analyysi on uudistavan viljelyn tukena 

Kun pellosta löytyy sopivasti mikrobielämää, voi pelto hyvin. Soil Life -analyysi selvittää maaperän mikrobiston määrän, laadun sekä aktiivisuuden tavanomaista NIR-analyysia tarkemmin. Analyysin avulla opit ymmärtämään paremmin maaperän terveydentilaa, parantamaan taudinkestävyyttä, vähentämään kemiallisten torjunta-aineiden tarvetta ja tehostamaan ravinteiden kiertoa.

Tutustu Soil Life -analyysiin täällä!

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.