JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Maan NIR-analyysi on perinteisiä viljavuustutkimuksia kehittyneempi maaperän kasvukunnon paljastaja – sopisiko se myös sinun pellollesi?

Maan NIR-analyysi on perinteisiä viljavuustutkimuksia kehittyneempi maaperän kasvukunnon paljastaja – sopisiko se myös sinun pellollesi?

Sidebar Image

Maaperän kasvukunnon ymmärtäminen on olennainen osa kestävää ja tuottavaa viljelyä. Perinteiset viljavuustutkimukset kertovat pellon senhetkisen kunnon, mutta mitä jos voisit kurkata myös tulevaisuuteen ja ennakoida paremmin pellon tarpeita? ProAgrian kanssa tarjoamamme uusi maan NIR-analyysi auttaa optimoimaan ravinteiden käyttöä ja parantamaan satoa sekä maaperän kasvukuntoa pitkälläkin aikavälillä!

Mikä maan NIR-analyysi?

Maan NIR-analyysi on uudenlainen ja kokonaisvaltaisempi tapa kuvata maaperän kasvukunnon tilaa. Perinteiset viljavuustutkimukset kuvaavat maaperän kuntoa sen kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien osalta, mutta NIR-maa-analyysi sisältää tietoa myös maaperän biologisten tekijöiden kunnosta. Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteisiä viljavuustutkimuksia korvaava analyysi, sillä tuttuja viljavuustutkimuksia tarvitaan edelleen esimerkiksi lannoitussuunnittelmiin. 

– Perinteiseen viljavuustutkimukseen verrattuna maan NIR-analyysi antaa kuitenkin paljon laajemmin tietoa maan rakenteesta, kasvukunnosta sekä maaperän tarpeista, agronomimme Venla Jokela kertoo.

– NIR sisältää tietoa esimerkiksi maan ravinnevarastoista, kationien suhteista, maan vedenpidätyskyvystä ja orgaanisen aineksen määrästä sekä laadusta. Voidaankin sanoa, että NIR-analyysi tutkii maata ja maaperää kokonaisuutena, ei pelkästään kasvin tämänhetkisen ravinnetarpeen näkökulmasta, hän kuvailee.

Maaperän biologisilla ominaisuuksilla on suuri ja pitkäaikainen vaikutus kasvien saamiin ravinteisiin. Ne vaikuttavatkin suoraan maaperän viljavuuteen ja siten tuottavuuteen. Esimerkiksi maan mikrobiaktiivisuus kertoo paljon peltosi kasvukunnosta, sillä mikrobit hajottavat orgaanista ainesta ja vapauttavat ravinteita kasvien käyttöön. Mikrobien biomassan ja mikrobiaktiivisuuden lisäksi NIR-analyysi kuvaa bakteeri–sieni-suhdetta, jolla on vaikutusta esimerkiksi maaperän taudinsietokykyyn. Maaperän mikrobiston tilanteen ymmärtäminen onkin tärkeää optimaalisen kasvuympäristön mahdollistamiseksi.

– Biologisten tekijöiden vaikutus ulottuu pitkälle tuleviin kasvukausiin. Niinpä voit parantaa maaperän kuntoa entistä laaja-alaisemmin ja pidemmällä aikajänteellä, kun ymmärrät maaperäsi biologisia ominaisuuksia, Jokela toteaa. Maaperän kasvukunto on myös Euroopan komission asialistalla ja osa YK:n 17 keskeisiä kestävän kehityksen tavoitetta. Tulevina vuosina vastuullisen viljelyn merkitys tulee oletettavasti kasvamaan, ja esimerkiksi peltomaan hiilensitouttamisen seuranta on tärkeää myös viljelijän yhteistyökumppaneille. 

NIR-analyysi tukee kestävää viljelyä

Koska mikrobit ovat keskeisiä orgaanisen aineen hajottajia ja maan hiilen varastointikyvyn vahvistajia, vaikuttaa mikrobiaktiivisuus suoraan myös maanviljelyn kestävyyteen. Maaperän kasvukunnon parantaminen onkin tärkeää paitsi viljelijälle itselleen, myös ympäristölle.


Tutustu myös tähän:
Soil Life – maaperän mikrobianalyysi: Maaperän mikrobianalyysi kestävän viljelyn tukena

Kenelle laajempi NIR-paketti sopii?

Laajaa NIR-pakettia teetetään tyypillisesti silloin, kun halutaan täyttää ympäristökorvauksen sitoumusehdot. Analyysin tuoma arvo on kuitenkin enenevissä määrin ymmärretty viljelijöiden joukossa, ja maan NIR-analyysi hyödyttääkin jokaista maanviljelijää. Erityisen hyvin laaja NIR-paketti soveltuu ongelmanratkaisua vaativiin tilanteisiin. Siis silloin, kun kasvun ongelmille on tarve selvittää syy. 

– Esimerkiksi eräällä asiakkaallamme oli tilanne, jossa yhdellä lohkolla kasvu oli selkeästi muita huonompaa. Hän halusi ymmärtää, mistä tämä johtuu, joten suosittelimme laajaa NIR-analyysia. Tämän pohjalta saimme kokonaisvaltaisesti tietoa maan rakenteesta, ja viljelijä pääsi analyysitulosten avulla kiinni kasvuongelmien syihin. Nämä ratkomalla tilanne parani, kertoo agrologimme Essi Simola. 

Kattavasti maaperän tilanteesta kertova laaja NIR-analyysi palvelee erinomaisesti myös silloin, kun viljeltävänä on arvokkaita erikoiskasveja, kuten vihanneksia tai marjoja. 

– Analyysin kattavuuden ansiosta viljelijä pystyy valitsemaan parhaat mahdolliset lannoitteet ja lisäravinteet maaperän tilanteeseen nähden, mikä erikoiskasvien kohdalla on kriittistä, Simola kertoo. 

– Mitä paremmassa kunnossa maaperä on, sitä menestyksekkäämpää ja tuloksekkaampaa viljely on, täydentää Jokela toteaa.

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.