JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Laadukas analytiikka ja kätevät työkalut auttavat maatalouden asiantuntijaa onnistumaan – ”Tosi kätevää!”

Laadukas analytiikka ja kätevät työkalut auttavat maatalouden asiantuntijaa onnistumaan – ”Tosi kätevää!”

Sidebar Image

Moni viljelijä nojaa ammattilaisen neuvontaan parhaan sadon saamiseksi. Nämä luottohenkilöt ovat maatalouden asiantuntijoita, jotka auttavat viljelijää onnistumaan. Asiantuntija tekeekin työtä, jossa painaa suuri vastuu. Onneksi suunnittelutyötä ei tarvitse tehdä arvailujen varassa, vaan neuvoja voi puolestaan luottaa analytiikasta saatavaan tarkkaan tietoon. ProAgrian kasvintuotantoon erikoistunut asiantuntija Anniina Säisä kertoo nyt, kuinka hyödyntää analytiikkaa työssään.

Maatalouden asiantuntija miettii jatkuvasti, missä voisi parantaa

Maatalouden asiantuntijan työ elää vuodenaikojen ja pellon eri vaiheiden mukaan, ja tilanteet saattavat muuttua nopeastikin. Lisäksi askelkuvioita määrää välillä monimutkaiseksikin käyvä byrokratia ehtoineen. Esimerkiksi tätä artikkelia varten tehdyn haastattelun hetkellä Säisän viikko on alkanut viljelijöiden peltotukihakemusten täyttämisellä ja jatkuu rehunteon ajankohdan määrittämisellä.

– Kevät on kiireistä aikaa peltotukihaun parissa, kesällä kasvustojen tarkkailu ja optimointi on ajankohtaista, ja kasvukauden jälkeen suunnitellaan jälleen tulevaa viljelykautta. Silloin käymme viljelijän kanssa läpi menneen kauden onnistumisia ja mietimme, missä voisi parantaa, Säisä kertoo.

– Selvitämme, mikä vaikuttaa esimerkiksi siihen, että jotkin lohkot kasvavat heikosti. Ja toisaalta pyrimme lisäämään niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat lohkojen hyvään kasvuun. Hyvää kasvukuntoa kannattaa ylläpitää, Säisä toteaa.

Tässä kohtaa analytiikka astuu kehiin. Viljelysuunnitelmien laadinnassa ja peltolohkojen ravinteiden tarpeen arvioinnissa viljavuustutkimukset ovat kullanarvoisia. Ne antavat tärkeää tietoa peltojen tilasta ja auttavat neuvojaa antamaan parhaita mahdollisia suosituksia viljelijöille.

– Viljavuusnäytteet tukevat asiantuntijan tietoa sekä lohkon historiasta että nykytilasta ja auttavat suunnittelemaan ravinnetarvetta, Säisä kertoo.

Lue myös: Maan mikrobiaktiivisuus kertoo paljon peltosi kasvukunnosta

Sähköiset työkalut sujuvoittavat maatalouden asiantuntijan työtä

Kun maatalouden asiantuntija ryhtyy suunnittelemaan viljelykautta, ovat Eurofins Agron analyysipalvelut korvaamattomia apuvälineitä. Tilauslaari- ja Tuloslaari-palvelut ovat käytössä viljelysuunnitelmien laadinnassa ja analyysitulosten tulkitsemisessa.

– Silloin kun tehdään viljelysuunnitelmia, käytetään paljon Tilauslaaria ja Tuloslaaria. On tosi kätevää, kun tulokset saa sähköisesti ja ne voi helposti siirtää Minun maatilani -ohjelmaan! Säisä iloitsee.

Analyysitulokset tarjoavat tarkkaa ja ajantasaista tietoa, jonka avulla asiantuntija voi auttaa viljelijöitä optimoimaan peltojensa ravinnetilan ja kasvukunnon.

Pitkällä aikavälillä analytiikka auttaa hahmottamaan lohkojen ravinnepitoisuuksien kehittymistä myös suuremmassa mittakaavassa.

– Neuvojana on hienoa saada järjestelmästä näytteiden paikkakoordinaatit. On tosi mukava nähdä, miten viljely on kehittynyt esimerkiksi viiden vuoden aikana, kun näytteen ottaa samasta kohtaa lohkoa, Säisä kertoo.

Lue myös: Perkkiönmäen maatilalla lannoitetaan kiertotalouden tuotteilla – pohjalla luotettava analytiikka

Sujuvaa yhteistyötä sekä hyödyllistä tietoa ja apua tulosten tulkintaan 

Ensimmäisen kerran Säisä tutustui Eurofins Viljavuuspalveluun jo opiskeluaikoina osallistuessaan seminaareihin ja tapahtumiin. Myöhemmin Eurofins Viljavuuspalvelun Manna piti ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijoille koulutuksen, jossa analyysitulosten tulkitsemista pohdittiin yhdessä.

– Tuo koulutus avasi minulle laajemmin Eurofinsin tarjoamia mahdollisuuksia, Säisä kertoo.

Vaikka ProAgrialla itsellään on laaja joukko kasviasiantuntijoita, joiden kanssa esimerkiksi erilaisia ravinnetilanteiden syitä voi pohtia, kiittää Säisä Eurofins Viljavuuspalvelun tuomasta erikoisosaamisesta.

– Kun myös Eurofinsin väki on mukana, on tietoa helposti saatavilla, hän toteaa. Ja jos vaikkapa analyysituloksissa on jotain epäselvää, olen yhteydessä suoraan Eurofins Viljavuuspalveluun. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut erittäin sujuvaa, hän hymyilee.

 

Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten asiakkaasi tilan toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maatalousneuvojille suunnatuista palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.