Fosforiasetus säätelemään kaikkia peltoja
Uusi valtioneuvoston asetus fosforia sisältävien lannoitevalmisteiden ja lannan käytöstä astui voimaan 2023 tammikuun 17. päivä. Joko tiedät, kuinka uusi fosforiasetus vaikuttaa maanviljelijän arkeen? Analyysipalvelupäällikkömme Venla Jokela kertoo, mikä uuden asetuksen myötä on muuttunut ja miten Viljavuuspalvelu voi auttaa!
Fosforia sisältävien lannoitteiden käyttöä tiukennetaan
Uudessa fosforiasetuksessa säädetään fosforin käytöstä maa- ja puutarhataloudessa sekä viher- ja ympäristörakentamisessa. Fosforin käyttöä on rajoitettu aiemmin pääasiassa ympäristökorvauksen ehtojen mukaisesti, ja Suomen peltoalasta noin 90 % on kuulunut ympäristökorvauksen piiriin. Uuden asetuksen myötä fosforin käytön rajoitukset ovat laajentuneet koskemaan kaikkia viljelijöitä.
Jatkossa kaikkien maanviljelijöiden tulee ottaa viljavuusnäytteet, ja myös lannoitusrajoja on hieman säädetty.
– Uuden asetuksen taustalla on pitkälti huoli ympäristöstä. Fosfori pääravinteena on olennainen kasvien kasvulle, mutta mahdollinen liikamäärä voi päätyä vesistöihin rehevöittämään niitä. Uudella asetuksella pyritään turvaamaan kasveille riittävä fosforimäärä ilman, että fosforin aiheuttamaa vesistökuormitusta, kuvailee Jokela.
Lue myös: Laaja viljavuustutkimus antaa tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn
Tarkista viljavuustutkimuksen ja lantanäytteiden voimassaoloaika ennen kevään kylvöjä
Uudessa asetuksessa säädetään, että maa- ja puutarhataloudessa käytettyihin ravinnemääriin on laskettava mukaan epäorgaanisten ja orgaanisten lannoitevalmisteiden, lannan sekä muiden pellolle levitettävien aineiden fosfori, jos niiden sisältämää fosforia levitetään enemmän kuin yksi kilogramma hehtaarille vuodessa.
Fosforilannoitus on toteutettava kasvulohkokohtaisesti kasvin, satotason ja maan viljavuusluokan perusteella, jotka saadaan selville viljavuustutkimuksen tulosten perusteella.. Pellon lannoitus kannattaa perustaa säännöllisiin viljavuustutkimuksiin, ja juuri nyt on oikea hetki tarkistaa, milloin viljavuusnäytteet on viimeksi otettu. Myös ympäristösitoumuksen ulkopuolisten tilojen on otettava näytteet uuden fosforiasetuksen myötä. Kaikilta niiltä lohkoilta, joita voidaan lannoittaa, vaaditaan jatkossa enintään kymmenen vuotta vanha viljavuusanalyysi. Ympäristösitoumuksen tehneiden tilojen tulee ottaa näytteet viiden vuoden välein. Viljavuustutkimuksen tulee olla voimassa siinä vaiheessa, kun peltoja lannoitetaan.
– Myös lantanäytteet tulee analysoida vähintään kerran viidessä vuodessa. Analysointia useammin kannattaa harkita, koska esimerkiksi vaihtelu ruokinnassa voi aiheuttaa ravinnemäärien muutoksia lannassa. Sekä viljavuus- että lantanäytteiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jotta saa tulokset mahdollisimman nopeasti ennen viljelytoimenpiteiden aloittamista keväällä, Jokela vinkkaa.
Lue myös: Ongelmia hivenravinteissa? Näin ravinnepuutos oireilee eri kasveissa
Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱
Eurofins Viljavuuspalvelussa analyysimenetelmät ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin maanäytteesi ammattitaitoisesti.