DON-toksiinit – näin tunnistat ja hallitset tilanteen analytiikan avulla

Sateinen kasvukausi, kosteat olosuhteet ja huonosti kuivuva vilja – kaikki otollisia lähtökohtia DON-toksiinien syntymiselle. DON eli deoksinivalenoli on Fusarium-homesienten tuottama mykotoksiini, joka voi liian korkeina pitoisuuksina aiheuttaa terveyshaittoja ihmisille ja eläimille. DON-toksiinien esiintyminen ei näy paljaalla silmällä, ja siksi luotettava analytiikka on keskeisin työkalu sen hallinnassa.
Mitä DON-toksiinit ovat?
DON kuuluu yleisimpiin Suomessa esiintyviin mykotoksiineihin eli homemyrkkyihin, ja sitä esiintyy erityisesti kaurassa, kevätvehnässä ja rehuohrassa. Tietyt sääolosuhteet – kuten kosteus ja lämpö väärään aikaan – voivat altistaa homesienen kasvulle jo pellolla. Toinen kriittinen vaihe on sadon kuivauksen ja varastoinnin aika. Jos vilja ei kuivu tarpeeksi nopeasti, riski DONin muodostumiselle kasvaa. Myös tuoresäilötty (eli kuivaamaton) vilja voi olla riskitekijä, jos säilöntäprosessi ei ole täysin onnistunut.
Viljelykierto, lajikevalinnat ja kasvinpeittaus voivat pienentää mykotoksiinien riskiä. Myös pellon kasvukunnolla ja esimerkiksi hivenravinteiden tasapainolla on ennaltaehkäisevä vaikutus. Siksi maan kasvukunnon ymmärtäminen ja säännölliset analyysit ovat tärkeä osa mykotoksiinien ja erilaisten tautien ennaltaehkäisyssä.
Lue lisää NIR-maaperäanalyysistä
DON-toksiineja ei voi havaita paljain silmin – siksi tarvitset analytiikkaa
DON-toksiineja ei voi havaita silmämääräisesti. Vilja tai rehu voi näyttää hyvältä, vaikka siinä olisi korkeita pitoisuuksia. Toisaalta myöskään silmämääräisesti homeinen vilja ei välttämättä sisällä hometoksiineja. Ainoa varma keino DONin tunnistamiseksi onkin laboratoriotesti.
Eurofins Agro tarjoaa kaksi analyysipakettia:
- Peruspaketti viljoille ja rehuille (210 € + alv): DON, ZON, HT-2 ja T-2
- Laaja paketti viljoille, öljy- ja palkokasveille (379,82 € + alv): DON, ZON, HT-2, T-2 sekä aflatoksiinit ja okratoksiini
Analyysit tehdään laboratorio-olosuhteissa massaspektrometrilla (LC-MS). Menetelmät ovat erittäin tarkkoja ja mahdollistavat luotettavan mittauksen myös pienistä pitoisuuksista.
Tilaa analyysi ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme
Näytteenotto ratkaisee tuloksen luotettavuuden
Koska mykotoksiinit esiintyvät usein pistemäisesti, on huolellinen näytteenotto ratkaisevaa. Yhdestä kohtaa otettu näyte ei riitä – tarvitaan useita osanäytteitä eri puolilta erää. Näytteet sekoitetaan huolellisesti ja pakataan puhtaisiin minigrip-pusseihin (500 g viljaa, 300 g rehua). Näytteet kannattaa lähettää alkuviikosta, jotta ne ehtivät laboratorioon saman viikon kuluessa.
Ohjeet näytteenottoon ja näytteiden lähetykseen:
- Tarvittava näytemäärä yhtä analyysipakettia varten on vähintään 500 g viljaa ja viljatuotetta (myös liemirehut) ja 300 g säilörehua. Puhtaat 1-2 litran minigrip pussit tai vastaavat sopivat näytepusseiksi, liemirehuille puhdas muovipullo. Kirjoita näytepussin/pullon päälle näytenumero ja lähettäjän nimi permanent-tussilla.
- Ole huolellinen näytettä ottaessa. Analysoitavasta viljasta/rehusta on otettava riittävästi osanäytteitä, koska hometoksiinit ovat tyypillisesti pistemäisinä esiintyminä.
- Lähetä näytteet mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen laboratorioon, mieluiten alkuviikosta (ma-ke) osoitteeseen Eurofins Viljavuuspalvelu Oy, Graanintie 7, 50190 Mikkeli (asiakaspalautusnumero postille 601255).
- Täytä näytesaate huolellisesti (mm. lähettäjän yhteystiedot, y-tunnus, tuottajanumero, analyysit mitä halutaan tilata). Muista laittaa saate näytelähetyksen mukaan.
- Tulosten toimitusaika on 1-2 viikkoa.
Lainsäädäntö ja DON-toksiinien raja-arvot EU:ssa
Euroopan unionissa DON-toksiinien esiintymiselle on asetettu selkeät raja-arvot, joiden tarkoituksena on suojella sekä ihmisten että eläinten terveyttä. Elintarvikekäyttöön tarkoitetussa viljassa DONin enimmäispitoisuus on 1 750 µg/kg käsittelemättömälle kauralle ja 1000 µg/kg muille käsittelemättömille viljoille. Rehuviljoilla raja on korkeampi, 8 000 µg/kg.
Erityisesti eläinten ruokinnassa on hyvä huomioida, että rehun korkeat mykotoksiinipitoisuudet voivat vaikuttaa muun muassa maidontuotantoon, kasvuun, hedelmällisyyteen ja vastustuskykyyn.
Mitä viljelijän tulisi siis tehdä? Tärkein tekijä mykotoksiinien ennaltaehkäisyssä on huolehtia pellon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Hyvinvoiva, ravinnerikas ja multava maa kykenee vastustamaan erilaisia tauteja paremmin. Esimerkiksi Viljavuuspalvelun Juurikaspaketti (ent. Laaja viljavuustutkimus) kertoo paljon maan hivenravinnetilanteesta ja antaa sitä kautta tärkeää tietoa runsaamman ja terveemmän sadon viljelyyn.
Tutustu laajoihin maa-analyysipaketteihimme täällä.
Kun pohdit, mikä analyysi tukisi parhaiten tilasi toimintaa, asiantuntijamme auttavat mielellään! Lue lisää maanviljelyn palveluistamme täällä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 🌱
Eurofins Viljavuuspalvelu Oy (T096) on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025:2017. Analyysimenetelmämme ovat laajasti akkreditoituja, esimerkkinä maalajin- ja multavuuden määritys aistinvaraisesti ainoana laboratoriona Suomessa. Työntekijämme tutkivat sinunkin näytteesi ammattitaitoisesti.